tiistai 13. tammikuuta 2009

Tiedätkö mitä suuhusi panet?

"... Kypsennetyt lihapyörykät saavat tyypillisen luotaantyöntävän makunsa isosta tankillisesta naudanrasvaa, jossa pyörykät paistetaan. Pakkauksessa lukee 'eläinrasvassa paistettuja', mutta vain parantumaton romantikko kuvittelee, että kyseessä voisi olla voi. Huomattavasti halvempi naudanrasva eli tali, jonka kuumassa kylvyssä teollisten lihapyöryköiden pyöreä muoto syntyy, on teurasjäännöstä, jota käytetään myös linnunruoan ja liiman valmistuksessa.


...Aceto balsamico di Modena kuulostaa aidolta. Jokseenkin kaikki tätä hienolta tuntuvaa merkintää kantavat balsamietikat ovat kuitenkin tavallista ruskealla karamellivärillä värjättyä viinietikkaa, johon on sekoitettu rypälemehua. Sekä Ican yksinkertaisin balsamietikka ja Pirkka-balsamiviinietikka että Kühnen Exquisit Aceto balsamico di Modena sisältävät väriainetta E 150d, jota valmistetaan niin sanotulla ammoniumsulfiittimenetelmällä ja käytetään myös Coca-Colan väriaineena.
...Aito balsamietikka, aceto balsamico tradizionale, on vähintään 12 vuoden ikäistä.

...Öljyn maustaminen aidoilla tryffeleillä ei kerta kaikkiaan onnistu. Sienessä ei näet ole haihtuvaa öljyä. Sitä pitäisi olla, jotta sieni antaisi makua ympärillään olevalle öljylle. Öljykylpyyn pantu sieni pilaantuisi sitä paitsi varsin nopeasti. Kaikki tryffeliöljy, jota myydään varsin korkeaan hintaan, on siis suoranaista petosta. Mitä 'tryffeliöljy' sitten sisältää? Keinotekoista tryffeliaromia.

...Kermahyllyltä löytyy uskomattoman paljon lisäaineita. Perinteinen kuohukerma ei sisällä kummallisuuksia, mutta markkinoille on viime vuosina tullut monia uusia tuotteita. Arlan Kelda Lagalått-ruokakermassa, jonka rasvapitoisuus on 5 prosenttia, on sekä stabilointiainetta että muunneltua tärkkelystä. ...Valion 13-prosenttisessa ruokakermassa on taas kahta stabilointiainetta ja muunneltua tapiokatärkkelystä. ...Siirryttäessä tällä asteikolla alaspäin ei jossakin pisteessä voida puhua enää kermasta. Mistä sitten? Becel on antanut 15-prosenttiselle tuotteelleen kummalllisen nimen Becel Ruoka. Sen pääaines on vesi. Lisäksi siinä on rasvatonta maitojauhetta, sakeuttamisainetta E 1442, emulgointiainetta E 435, stabilointiainetta E 461 ja E 415 sekä väriainetta E 160. "
Mats-Eric Nilsson: Petos lautasella. Tiedätkö, mitä kaikkea suuhusi panet?

Nam.

2 kommenttia:

Ziina kirjoitti...

yäk. kaikki pyörykät, pihvit, puikot ja jauhelihat on ällöttäviä enkä halua edes tietää mitä se ruoka mitä haluan syödä on kärsinyt matkalla lautaselle. nykyään myydään sellaisia kanafileitä jotka on muotoiltu jostain jämäsoseesta ja piilotettu marinadiin etteivät kuluttajat huomaisi eroa.

Anonyymi kirjoitti...

Jahas. Sitä on luettu kirjaa.